giovedì 15 dicembre 2011

Pukin konttiin täytettä ja muutakin joulusälää

Meillä saa tänä jouluna lahjoja vain lapsi. Ja taitaa ne junaradat ja duplo-autot olla vähän meille vanhemmillekin. :) Ainakin isukille. Lahjat oli muka jo hankittu, maanantaina mies kävi töistä tullessaan hakemassa viimeisetkin, mutta innostuin sitten niin noista Mauri Kunnaksen kirjoista että etsin netistä niitä italiaksi ja samantein tilattiin pari. Tänään ne sitten saapui. Supernopeaa toimintaa, maanantai-iltana myöhään kun laitettiin tilaus menemään. Postikulujakaan ei tarvinnut maksaa kun tilaus ylitti 19 euroa. Nam.

En viitsinyt Koirien kalevalaa (La magica terra di Kalevala) vielä hirmuisesti selailla niin onpa sitten mullekin aattona jotain ylläriä ja kivaa puuhaa kun kuitenkin kyllästyn junaleikkeihin ennen noita perheen miespuolisia jäseniä. Toinen tilattu Kunnas on Arrivano i vichinghi joka meiltä siis löytyy suomeksikin.

No itse asiassa lahjat taidetaankin avata maan tavan mukaan tänä vuonna vasta joulupäivän aamuna. Periaatteessa lahjat on tapana avata monissa perheissä aattona keskiyön jälkeen, mutta lapset tietysti menevät usein nukkumaan aikaisemmin joten käytännössä siis seuraavana aamuna. Viime vuonna pojan ollessa siis 1,5v aloitimme availemaan lahjoja hänen kanssaan aattona illallisen päälle, mutta se oli vähän liian jännittävää puuhaa väsyneelle vesselille ja ehkä kolmannen paketin avaamisen alettua sanoi itse että riittää, ei ei. Nukkumaan siis mentiin, ja tänä vuonna tosiaankin suunniteltiin miehen kanssa avaavamme vain yhden kirjapaketin aattoiltana, sitä voi sitten katsella ja lukea iltasaduksi, ja kaikki muut lahjat vasta seuraavana aamuna niin leluilla saa ja jaksaa sitten leikkiä heti sydämensä kyllyydestä.

On tämä vanhemmuus tuonut joulunviettoonkin ihan eri säväyksen. Sanottakoon tähän että joulu on meille ja varsinkin minulle tärkeä tunnelmajuhla, emme juhli siis uskonnollisin perustein. Ennenkin ollaan miehen kanssa laiteltu joulukuusta ja valoja ja leivottukin jotain, mutta kyllä pojan syntymän jälkeen ja tänä vuonna varsinkin, kun on jo "isompi", tekee mieli ihan eri lailla paneutua luomaan sitä tunnelmaa ja perheen perinteitä. Aiheesta taisin mainita jo halloweenin aikaan, vaikka toki joulu juhlana painii ihan eri sarjassa.

Mulle on myös tosi tärkeää viettää joulua omassa kodissa omien tapojen kanssa. Toisaalta olisi mukava jos olisi vaikka muutama sukulainen juhlimassa meidän kanssa, mutta koskapa kaikki ovat kaukana niin kolmistaan ollaan. Anoppilassa en kamalan mielelläni vietä joulua, ihan siitä yksinkertaisesta syystä että en saa siihen joulun tunnelmaa yrittämälläkään. Ei ole kiinni kenenkään hyvästä tai pahasta tahdosta, heidän tapansa vaan ovat niin erilaiset kuin mihin minä olen tottunut. Joulunvietto kun ei siellä mielestäni poikkea juuri muista juhlista, ellei lahjoja ja joulukuusta (vilkkuvilla monivärivaloilla) oteta lukuun. Viimeksi kaksi vuotta sitten olimme heillä joulun ja mielestäni kaikki kiteytyy hyvin tähän tapahtumaan: kaikki hyväksyivät minun mieliksi yhden pienen kynttilän aattoillan ruokapöytään. Antipastojen aikana ensimmäinen poltti käsivartensa ojentaessaan jotain pöydän yli, kynttilöihin tottumattomana, ja suosiolla myönnyin että sen saa sammuttaa ja lopetin joulun teeskentelyn itsekin. ;)

Kertakäyttölautasia joulupöydässä ei kannata ehkä edes mainita? No joo, olihan ne punaisia kun arkena ovat valkoisia.

Suomalaista joulua Suomessa en ole päässyt viettämään pitkään aikaan, mutta eiköhän lähivuosina sellainen jäjestetä.

4 commenti:

 1. Samaan tapaan näköjään menee teillä anoppilassa joulu kuin meillä, ja yleensä olemmekin lähteneet suomeen jouluksi. Tänä vuonna edessä joulu anoppilassa kuuden vuoden tauon jälkeen, blaah! Nuo kertakäyttölautaset ovat kyllä jotain mitä mä en tajua, en sitten millään, enkä varsinkaan juhlapöydässä. Anopilla on astiasto toisensa perään mutta aina syödään kertakäyttöisistä, ja joulunakin keittiössä vaikka talossa on iso ruokasali erikseen.
  Lapset saavat avata anoppilassa heidän antamat lahjat (eli minun lasten kanssa valkkaamat kengät), ja loput sitten avataan kotona joulupäivänä, eihän siitä nukkumisesta muuten tule mitään! Mistä muuten ostit junaradat? Me tilattiin amazonista kun ei muualta löytynyt...

  RispondiElimina
 2. Hei Suvi, ja kiva kun kommentoit! Yritinkin jo vastata mutta en ole vielä oikein perillä bloggerin logiikasta..ja viesti siis häipyi jonnekin ennen julkistamista. Uusi yritys! Missä päin asut..? Koita kestää anoppilajoulu! on siinäkin onneksi puolensa (ei ainakaan tartte niin paljon kokata ja muuta, vai?). Mun anopilla ihan sama että astioita kyllä löytyy mutta ne otetaan esille VAIN kun on jotain ”vip-vieraita”. Joulu ei oo tarpeeksi tärkeä. Täytyy varmaan vaan hyväksyä se että joululla ei ole juhlana samaa merkitystä itskuille kuin meille suomalaisille vaikka. 
  Meillä on minun ja veljieni yli 30 v vanha Brion puinen junarata, siihen on sit saatu sopivia osia lahjaksi ja nyt hankittiin Ikeasta lisää. Se on kovasti pojan mieleen! Brioa en ole Italiassa ennen nähnytkään, paitsi nyt – yllätys – Lidlissä olisi ollut juuri tuohon rataan alkuperäismerkkisiä osia, hauskat palomies- ja eläintarhateemat. =O Harmi kun oltiin jo asioitu Ikeassa. Ruotsalaista kumminkin. ;)

  RispondiElimina
 3. Buone feste!
  minä haaveilen Venetsiassa käymisestä..

  RispondiElimina
 4. Kiitos Susanna, vaikka vähän myöhässä! Hyvää uutta vuotta vastatoivotuksena! Suosittelen Venetsiaa, vaikka eihän se niin idyllinen ole turistilaumojen ja kaupallisuutensa takia kuin voisi olla.. Itse kävin siellä viikko sitten pitkästä aikaa ja kaupunki näyttäytyi ihanan tunnelmallisena kun sattui sumuinen ja kylmä päivä.

  RispondiElimina